What Maisie Knew

ActueelTools

Af en toe kijk ik op Cinetree en kwam ik een tijdje geleden de prachtige, en ook pijnlijke, film What Maisy Knew tegen.
Een film over een vechtscheiding door de ogen van de 6-jarige Maisy. Deze film laat je de effecten voelen van een scheiding en geeft je inzage in hoe ingewikkeld het kan zijn.

Boek alvast maar een avondje voor jezelf om deze film te bekijken. Als jeugdprofessional moet je deze zeker op je bucketlist hebben. En ja, hou die tissues maar bij de hand. Het zal je zeker tot nadenken zetten.

Het aantal officiële huwelijksontbindingen (echtscheidingen) bij gezinnen met minderjarige kinderen is, evenals het totaal aantal echtscheidingen, in 2020 opnieuw gedaald. In 2020 zijn er 15.557 echtscheidingen waarbij minderjarige kinderen betrokken zijn. In 2019 ging het om 16.228 echtscheidingen. In 2020 waren 28.305 minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding van hun ouders. In 2019 ging het om 29.327 kinderen. Aangezien het aantal echtscheidingen is gedaald, is de daling van het aantal minderjarige kinderen betrokken bij een echtscheiding een logisch gevolg (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2021) (bron NJI).

Niet elke scheiding wordt een vechtscheiding. Toch kunnen er gevolgen zijn voor kinderen die hiermee te krijgen, lees daar meer over hier.

“De ouders waarmee Maisie opgroeit, zijn vaak dronken en kunnen niet langer dan twee minuten met elkaar praten zonder elkaar volledig uit te schelden. Niet gek dus dat de twee besluiten te scheiden. Wat wel gek is, is dat ze er alles voor doen om ervoor te zorgen dat de ander geen voogdij over Maisie krijgt – zoals opeens met nanny Margo en barman Lincoln trouwen. Susanna en Beale doen er alles aan om elkaars levens zo verschrikkelijk mogelijk te maken, zonder ook maar één seconde stil te staan bij het lot van hun dochter Maisie. Maisie (enorm sterk geacteerd door de slechts 6-jarige Onata Aprile) is zich echter van alles bewust en weet precies wat er speelt – wat er uiteindelijk toe leidt dat het jonge meisje voor zichzelf leert kiezen.

Het pijnlijke maar steengoede What Maisie Knew werd gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1897 geschreven door Henry James. Destijds had James de moeilijke taak om een van de eerste boeken te schrijven waarin de moeilijkheden van echtscheidingen aan het licht werden gebracht. In 2012, kregen regisseurs Scott Mcgehee en David Siegel de opnieuw moeilijk taak om dit prachtige boek om te gieten in een nieuw jasje dat past bij deze tijd- en dat hebben ze op knappe wijze gedaan. Hun versie van What Maisie Knew is niet alleen enorm herkenbaar, maar ook nog eens verrassend en vernieuwend. Het gebruik van slechts één perspectief kan misschien wat beperkt lijken – maar in een vechtscheiding is juist het verhaal van het kind het allerbelangrijkst, toch?” – Nikki Nilwik, Cinetree

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik help en coach kinderen en jongeren aan een kansrijke toekomst. Dit doe ik door samen met hen op zoek te gaan naar hun talenten. Door hen hoop te geven en te werken aan veerkracht en zelfvertrouwen. Door de lach op hun gezicht weer terug te krijgen en er écht voor ze te zijn. Met humor, begrip en respect centraal.
web linkedin

Terug naar boven