Focus in Chaos
Geschreven door Jennifer Cirpici
Leestijd: minuten
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en ADD (Attention Deficit Disorder) zijn neurologische aandoeningen die invloed hebben op de aandacht, concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit. ADD is een subtype van ADHD waarbij hyperactiviteit meestal afwezig is. Mensen met ADHD en ADD kunnen moeite hebben met het organiseren van taken, het nakomen van deadlines en het focussen op één taak tegelijk. Het is dus best een uitdaging om met ADHD/ADD te leven, zowel voor kinderen als volwassenen.
Hoe ga je er eigenlijk mee om? Wat kan helpen? Zijn er handvaten?
Zelf ben ik geen voorstander van medicatie toe dienen aan een kind. Medicatie kan een tal van bijwerkingen hebben, zoals:
– Minder goed slapen.
– Minder zin in eten.
– Niet goed groeien.
– Hoofdpijn.
– Duizeligheid.
– Buikpijn.
– Misselijkheid.
– Sneller boos.
– Zenuwachtig
– Angstig
– Somberheid
– Minder plezier
– Minder dingen doen uit zichzelf
– Minder snel reageren
– Snelle hartslag
– Hoge bloeddruk
– Bewegingen zonder dat uw kind het wil (tics), zoals kuchen, knipperen met de ogen of schudden met het hoofd
– Zelfs meer ADHD-klachten(!)
Bron: Thuisarts.nl
Als praktijkondersteuner kijk ik eerst wat de ADHD-symptomen zijn, hoe lang deze al spelen en waar. Als het enkel alleen op school is, komt het door de klas? Of veel wisselingen van docenten? Ook kan er sprake zijn van trauma. Kinderen worden drukker en rustelozer als de thuissituatie moeilijk is, of als ze bijvoorbeeld gepest worden. Je kan dan niet eerst de diagnose ADHD/ADD stellen. Je moet kijken naar de omgeving en of deze een rol kan spelen. Via Mentaal Beter kan je een zelftest doen.
Wist je dat er ook andere middelen bestaan om symptomen te verminderen?:
– Denk bijvoorbeeld aan een verzwaringsdeken. Deze deken zorgt voor een veilig en prikkel vrij gevoel.
– Ook is er vaak magnesium te kort bij ADHD/ADD kinderen (en volwassenen!). Magnesium in combinatie met vitamine B kan wonderen doen. Denk ook aan visolie.
– Cognitieve gedragstherapie (CBT) kunnen helpen bij het aanleren van coping-strategieën en het verbeteren van zelfbeheersing.
– Verder is psycho-educatie een belangrijk onderdeel van het leren omgaan met klachten. Concentratie problemen en huiswerk niet af kunnen maken, kan een kind gefrustreerd en zelfs dom laten voelen. Op een andere manier huiswerk maken, regelmatig een pauze te nemen, een beloning (waar kinderen gevoelig voor zijn) of een wedstrijdje ervan maken kan ze helpen om dit obstakel te overwinnen. Maak het spannend en leuk!
– Let op gezonde voeding en voldoende slaap. Slaapproblemen gaan helaas hand in hand met ADHD/ADD. Het eindeloos nadenken en piekeren, of juist te hyper zijn om te kunnen slapen. Een goed slaapritueel en regelmatig lichaamsbeweging kan symptomen verminderen.
– Mindfulness, om in het hier in nu te staan en het onrustig gevoel tegen te gaan.
– Time-managementvaardigheden: Leer technieken zoals de Pomodoro-techniek om de concentratie te verbeteren.
– Routine en structuur, de twee magische woorden waar ADHD-ers en ADD-ers niet zo heel goed in zijn maar wat ze wel erg zou kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van de digitale agenda op de telefoon en de pop-up meldingen van een afspraak.
– Oordopjes voor in de klas om geluid te dempen en zodoende concentratie te verhogen. Je hebt ze zelfs in kinderformaat.
– Vaak sleutels kwijt? Koop een gps sleutelhanger.
En misschien wel het aller belangrijkste: Wees niet te hard voor jezelf, noch voor je kind. Heb geduld. Fouten maken mag. Het helpt om de diagnose ADHD/ADD te accepteren en erover te praten met anderen.
Deel dit artikel: