Papa maakt zijn medicijnen zelf

PersoonlijkTools

We zitten samen aan tafel en omdat je het lastig vindt om uit jezelf een gesprekje te beginnen, heb ik vaker een spelletje bij me.

Dit keer zijn het Story Cubes, dobbelstenen met afbeeldingen. Voor jou niet onbekend, je hebt er al vaker samen met mij verhalen mee gemaakt die dan de opening zijn voor een gesprekje.

Ik heb een doos met verschillende kleurensetjes, elke kleur heeft een bepaald thema. Je kiest de gele, deze hebben als thema “noodgeval”. De plaatjes die je gooit hebben voor een deel te maken met ziek zijn en medicijnen, het verhaal wat je vertelt is geen fantasieverhaal. Je vertelt over de keer dat papa werd meegenomen met de ambulance. Dat je heel bang was dat papa dood zou gaan en dat mama geroepen had dat ze hoopte dat “die teringlijer” dood zou gaan, dan was ze er tenminste vanaf.

Papa had zijn medicijnen ingenomen die er altijd voor zorgen dat hij gek gaat doen, soms is dat leuk gek, maar het kan ook eng gek zijn. Ik vraag je hoe dat eruit ziet. Bij leuk gek heeft papa wel eens midden in de nacht jullie allemaal wakker gemaakt om pannenkoeken te gaan eten in België. Papa reed heel hard over de snelweg, jullie zaten allemaal in pyjama in de auto en eenmaal in België was het pannenkoeken restaurant dicht. Toen heeft papa de ramen van het restaurant helemaal vies gemaakt. Jullie mochten helpen met vies maken en dat was erg grappig allemaal. Papa had later een nachtwinkel gevonden en jullie hebben toen in de auto knakworsten gegeten.

Eng gek, dan lijkt papa op een zombie die allemaal rare bewegingen maakt en je de hele tijd achterna komt. Papa weet dan niet zo goed wat hij doet, hij kijkt dan heel gek, hoort niet wat je zegt en dan ben je bang. Je gaat dan onder je bed liggen, of in de kleerkast zitten tot papa weer gewoon papa is. De laatste keer heeft het zolang geduurd dat je je sokken uit de lade hebt gehaald, om in de lade te kunnen plassen. Je durfde niet naar beneneden en kon het echt niet langer ophouden.

Papa maakt zijn medicijnen zelf, dan zet hij allerlei pannetjes op het vuur en is hij snel geïrriteerd. Niemand mag dan in de keuken komen, want als hij afgeleid is dan maakt hij fouten en als hij fouten maakt dan is het rotzooi die hij weg moet gooien. Als het rotzooi is, dan vliegt alles door de kamer en vertrekt papa boos. Vaak komt hij dan pas na een paar dagen weer terug.

De laatste keer dat het rotzooi was en papa dus een paar dagen niet thuis kwam, is papa opgepakt door de politie. Daarom zit hij nu al een paar weken in de gevangenis en mama gaat niet met jullie op bezoek. Mama had gezegd: “Die teringlijer zoekt het zelf maar uit met zijn rotzooi”.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik maak het verschil. Dat doe ik door mezelf te blijven en de aansluiting te zoeken bij de ander. Ik ben niet die professional volgens het boekje; uiteraard werk ik volgens vastgestelde richtlijnen, kaders en methodieken, maar daar gooi ik wel mijn eigen sausje overheen. Een sausje van humor, empathie, lef, creativiteit, oprechtheid en openheid.
web linkedin

Terug naar boven