Hoe blijf je vitaal?

Tools

Geschreven door Gast auteur

Leestijd: minuten

Met een groot hart en vol passie ben je ooit begonnen binnen de jeugdzorg. Klaarstaan voor gezinnen die jou hard nodig hebben. De afgelopen jaren lijkt er steeds meer van je gevraagd te worden, wachtlijsten, hoge caseload en veel veranderingen politiek en maatschappelijk. Wat doet dit met jouw zin, energie en gezondheid?

Oorzaken hoge werkdruk
Het kan helpen om eens te onderzoeken wat er nog méér ten grondslag ligt aan de hoge werkdruk. De oorzaken van een hoge werkdruk kunnen verschillen per persoon en situatie. Heb je last van een (te) hoge werkdruk? En is het dan zo dat die druk dan puur veroorzaakt wordt door de hoeveelheid werk? Met andere woorden: als je te druk bent, moet je gewoon minder werk op je bord hebben. Dit is een korte termijn oplossing die vaak niet zoveel oplost, omdat werkdruk óók wordt bepaald door zaken als:

🥀 Te veel werkzaamheden waar je geen energie van krijgt.

🏠 Geen goede balans tussen werk en privé; privéproblemen, verhuizing, overlijden, financiële problemen etc.

👉 Verantwoordelijkheidsgevoel van mensen; perfectionistisch zijn, of hoge eisen van werkgever of omgeving.

🏃 Mate waarin iemand eigen grenzen voelt en uitspreekt; moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen.

💡 Sociale veiligheid: wordt het bijvoorbeeld geaccepteerd als mensen hun grenzen uitspreken? Slechte relatie met leidinggevende en/of collega’s.

👍 Kwaliteit van het management: is er bijvoorbeeld voldoende positieve waardering?

Wil je de werkdruk verlagen? Kijk dan dus naar meer dan alleen de hoeveelheid werk.


Tips voor omgaan met (hoge) werkdruk
In plaats van nog harder te gaan werken, is het goed om eens stil te staan bij een aantal vragen, zoals:

◊ Heb je genoeg leuke klussen, waar je energie van krijgt? Waar ben je goed in? Wat zou je (meer) willen doen?
◊ Is er in je agenda ruimte voor ontspanning en hersteltijd?
◊ Hoe ga jij naar huis aan het einde van de dag? Geeft het werk je voldoening?


De tip om mee aan de slag te gaan: zorg éérst goed voor jezelf!
Tijdens het werk: Zeg vaker ‘nee’, bespreek je herstelbehoefte met collega’s, stop met multitasken, neem genoeg pauzes, beweeg tijdens het werken (sta ieder half uur even op om je benen te strekken), zie zoveel mogelijk daglicht en in ieder geval elk dagdeel, maak gedurende de dag contact met je lijf, hoe zit ik erbij? Waar zit mijn adem? Haal eens 3x diep adem, adem naar je buik en langer uit dan in. Voorkom energiedips door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden volg @glucosegoddess op Instagram voor handige tips!

Buiten het werk: slaap 7-9 uur per nacht, lekker sporten voor het werk, neem een koude douche, eerst naar buiten voordat je je telefoon/laptop erbij pakt, maak een wandeling in de natuur met je blote voeten in het gras, knuffel met je huisdier, partner of kinderen, lees een boek, mediteer, eet mindful, eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk, maak alvast een gezonde lunch voor de volgende dag, doe een ademhalingsoefening, lach, dans, ga lekker koken, neem een schermvrije avond, ga op tijd naar bed, luister naar binaural (sleep) beats, trakteer jezelf op een massage, beperk (social) media en negatief nieuws en groet iedereen die je tegenkomt voor een extra lach!

 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Paulien (31) werkt als gedragsdeskundige en vitaliteitsadviseur bij de Raad voor de Kinderbescherming.

Andrea (42) is bij diezelfde organisatie vertrouwenspersoon, mentor & vitaliteitsadviseur.

Terug naar boven