Voel je hart

PsychologieTools

Vanmorgen op de radio: Door het thuiswerken in Corona-tijd schiet het aantal burn-outs de pan uit.

Niet alleen dat, ook de meldingen bij Veilig Thuis zijn een stuk hoger.
Niet iedereen is gebaat bij veel thuis zijn met elkaar. Een momentje om tot rust te komen is daarom juist in deze tijd erg welkom.
Stoppen met piekeren, minder stress ervaren en je weer lekkerder in je vel voelen. Mindfulness wordt dat genoemd. Online zijn er legio oefeningen te vinden om tot rust te komen, maar deze oefening geef ik mijn cliënten wel eens mee. Gevoel van stress voel je door een hogere hartslag, een ademhaling die hoger zit en een gevoel van drukte in je hoofd.
Om een momentje rust te vinden kan het fijn zijn even te focussen op de prikkels om je heen, maar die er ook gewoon te laten zijn.
Vervolgens probeer je om ook rust in je binnenste te creëren door bewust naar je lijf te luisteren, en deze bewust tot rust te brengen.

Wandeloefening

Ga naar buiten, naar een rustige plek en wees eens stil.
Luister naar de geluiden om je heen, de vogels die piepen, kwetteren, klapperen met hun vleugels. Luister naar de wind en voel de wind, de geluiden van voorbijkomend verkeer. Laat de geluiden er zijn en ervaar wat het met je doet. Keer eens naar binnen en voel je ademhaling, je hartslag. Adem diep in en uit en sluit je ogen voor een momentje. Laat je ademhaling en hartslag tot rust komen.

Ervaar je spanning? Een gevoel van stress, verhoogde hartslag of hoge ademhaling? Probeer eens een stukje te lopen. Op die manier koppelen je hersenen de hogere ademhaling aan beweging.

Voel bewust dat je je voeten neerzet, de manier waarop je ze neerzet en de grond onder je. Blijf rustig ademhalen en loop lekker verder. Kijk om je heen wat je ziet en wat je hoort. Keer gedurende de wandeling regelmatig terug naar je ademhaling en probeer deze laag in de buik te houden. Houdt de rust vast en daarmee de hartslag ook rustig.
Na de wandeling zul je zien meer opgeladen te zijn en meer rust in je hoofd te hebben.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Mijn drive is om kinderen en jongeren, maar vooral ook hun ouders te horen, te zien, ze waardevolle informatie mee te geven en ze hopelijk te begeleiden naar een meer gewenste of gemakkelijkere route voor de rest van hun leven.
linkedin

Terug naar boven