Until One Sunday We Didn’t

Psychologie

Vandaag is de dag dat je het nieuwe en prachtig geïllustreerde boek van Timo Kuilder kan bestellen: Until One Sunday We Didn’t.
Timo is een vriend van Calvin (de illustrator van Hart voor Jeugdzorg) en van mij. Wellicht heb je zijn werk al eerder voorbij zien komen, hij heeft namelijk de illustraties gemaakt van de campagne Bijenkorf 150 jaar.

Toen ik op Instagram zag dat hij zijn boek ging uitbrengen over zijn vader en zijn bi-polaire stoornis, wist ik dat ik dit op Hart voor Jeugdzorg moest plaatsen. Ik vind het zó bijzonder en krachtig dat Timo en zijn vader zich kwetsbaar opstellen en een mooi boek hebben gemaakt. Om inzicht te geven over een bi-polaire stoornis en hoe het is voor zijn vader om daarmee te leven en hoe Timo dit meemaakt. Om stigma te doorbreken.

Timo: “Mijn vader heeft een inspirerende, energieke en creatieve kant, maar ook een donkere en deprimerende kant. Toen het idee opkwam om aan een boek te werken, dwaalde ik snel af naar mijn vader (en zijn bipolaire stoornis) als onderwerp. Iets waar ik nooit zo openlijk over sprak met iemand. Vooral toen ik jonger was, schaamde ik me als ik een vader had die ‘anders’ was. Ik probeerde altijd te verbergen dat er iets bijzonders in ons huis gebeurde. Toen mijn vrienden langskwamen, stuurde ik ze zo snel mogelijk naar mijn kamer, waar we Nintendo64 zouden spelen. Af en toe ging ik alleen naar beneden om limonade en snacks te halen om te voorkomen dat mijn vrienden Bob tegen het lijf liepen die waarschijnlijk al dronken was.”

Until One Sunday We Didn’t is Timo’s meest persoonlijke werk tot nu toe.
Het proces van het maken van dit boek was dan ook best intens en nam bijna 2 jaar in beslag.
Het zette de illustrator ertoe aan om zowel zijn vader als zijn stoornis beter te begrijpen.
Door over zijn eigen herinneringen te praten, hoe het is om een ​​vader te hebben die van de ene op de andere dag een ander mens wordt.

Over het proces en de uitkomst ervan deelt Timo: “Het maken van dit boek was voor mij een vorm van therapie, waarbij ik mijn gevoelens naar voren bracht. Met behulp van eenvoudige zwart-wit illustraties ontdekte ik dat bijna elke herinnering die ik aan hem heb, besmeurd is met zijn toestand, maar niet minder waardevol. Ik hoop dat dit boek een onderwerp kan behandelen dat vaak wordt vermeden of op gedempte toon wordt besproken. Dat het kan helpen stigma’s te doorbreken rond geestelijke gezondheidsproblemen, in het bijzonder bipolaire stoornis.”

Het boek is in eigen beheer uitgegeven en zal in januari 2021 verschijnen.
Het bevat 116 pagina’s met zwart-wit illustraties en woorden die mede geschreven zijn door Timo’s vriendin Yasmin Dikkeboom.
De gelimiteerde editie van het boek is gesigneerd en genummerd (250 exemplaren) en wordt geleverd in combinatie met een met de hand getrokken boekdruk.
Die wordt gesigneerd door zowel Timo als zijn vader Bob Kuilder, die zowel de hoofdpersoon als het onderwerp van het boek is.

Je kan het boek hier bestellen: untilonesunday.com

Over Timo: De persoonlijke stijl van illustrator Timo Kuilder uit Amsterdam kenmerkt zich door ongecompliceerde kleurenpaletten, strak lijnwerk en zijn ingetogen karakters. Dit resulteert in een duidelijke handtekening die hij toepast op zowel zijn persoonlijke werk als zijn commerciële opdrachten, wat zorgt voor consistentie in zijn hele portfolio.

Timo’s werk wordt gevoed door zijn observerende aard en voortdurende nieuwsgierigheid, waarbij hij eenvoudige vormen gebruikt om allerlei soorten verhalen te vertellen. Onder zijn klanten zijn The New York Times, Vogue, Firefox en Google.
In 2019 bracht Timo het illustratieve spel Kontrast voor mobiel uit om de scheidslijn tussen spel en illustratie te vervagen en zijn werk in een andere context te laten zien.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik help en coach kinderen en jongeren aan een kansrijke toekomst. Dit doe ik door samen met hen op zoek te gaan naar hun talenten. Door hen hoop te geven en te werken aan veerkracht en zelfvertrouwen. Door de lach op hun gezicht weer terug te krijgen en er écht voor ze te zijn. Met humor, begrip en respect centraal.

web linkedin

Terug naar boven