Moedig innerlijke kracht aan

Psychologie

Waar ben je goed in? Wat is jouw talent?

Als ik deze vraag stel, hoor ik in de intonatie van mijn cliënten dat ze verbaast zijn dat ik dit vraag. Immers komen ze naar me toe met een probleem en wordt er vaak gedacht dat we het daar specifiek over gaan hebben.

Zo had ik laatst een gesprek met een jongen. Hij gaf bij mij aan dat hij niet echt wist wat het doel van het leven voor hem was. Hij was niet depressief, maar had last van negatieve gedachtes. We hebben zijn negatieve gedachtes geanalyseerd: wat zijn deze, wanneer komen ze, wat doe je dan, waar voel je dit in je lichaam et cetera. Ik legde hem uit hoe je deze gedachten kan omzetten in positieve gedachten.

Na een tijdje kwam hij bij mij terug en zei hij dat het gedachteschema en het om buigen naar positieve gedachten niet echt voor hem werkte.
Ik moest dus aan de slag om uit te zoeken wat wél voor hem werkte.
En toen bedacht ik me: ik focus me te veel op wat er niet goed gaat.
Ik vroeg aan hem wat hij wilde bereiken in het leven. Toen hij me vertelde dat hij een eigen bedrijfje wilde opzetten en dit na zijn studie tijd wilde doen, gaf ik hem de vraag terug: wat maakt het dat je hier nu al niet aan begint?

Ons hele gesprek is gegaan over krachten en hoe hij een bedrijfje op kan zetten en wat daar voor nodig is qua communicatiemiddelen.
Uiteindelijk verliet hij het consult met een lach op zijn gezicht en vol met inspiratie. Zijn houding veranderde van een beetje ingezakt tot een sterke jongen die voor mij zat.
Toen hij een paar weken later terug kwam voor een vervolg consult, ging het beter met hem. Hij voelde zich beter en had een nieuw doel voor ogen. Juist dit nieuwe doel heeft gezorgd voor minder negatieve gedachten en dat hij zich beter in zijn vel voelde.
Het zorgde voor zingeving, creativiteit, inspiratie en een innerlijke drive.

Juist in de puberteit tot jong volwassenheid kunnen jeugdigen super gemotiveerd zijn om lang en geconcentreerd aan een doel te werken.
Niet voor niets was Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, 19 jaar oud! En Justin Bieber was pas 15 jaar toen hij doorbrak. Wat hadden ze gemeen? Ze hadden de tijd om aan een doel te werken en ze zitten nog niet vast aan volwassen verantwoordelijkheden zoals een fulltime baan of het opvoeden van een kind. Ook voelen kinderen in de puberteit vaak een “ik kan de wereld aan” gevoel, wat wij als volwassenen jammer genoeg vaak verliezen. Ze hadden nog iets anders wat maakt waardoor ze succes hadden. Hiermee heb ik het niet alleen over het IQ.
Het antwoord?: Grit.

In het filmpje hieronder legt Angela Lee Duckworth uit wat Grit betekent:

Laten we ons dus tijdens gesprekken ook richten op juist wat er goed gaat. Talenten en krachten naar boven halen. Bouwen aan deze grit.
Dan zullen onder andere negatieve gedachten minder de overhand nemen en zullen jeugdigen hun hele leven lang hier profijt aan hebben.
Wat kunnen jeugdigen ontzettend creativiteit en innovatief zijn. Geweldig mooie dingen maken. Aan ons de taak om dit vooral aan te moedigen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik help en coach kinderen en jongeren aan een kansrijke toekomst. Dit doe ik door samen met hen op zoek te gaan naar hun talenten. Door hen hoop te geven en te werken aan veerkracht en zelfvertrouwen. Door de lach op hun gezicht weer terug te krijgen en er écht voor ze te zijn. Met humor, begrip en respect centraal.
web linkedin

Terug naar boven