Meegaan in de fantasie van het kind

OpvoedingPsychologie

Fantasie heeft voor kinderen een belangrijke functie en is zeker niet doelloos. Het is onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het ‘magisch denken’ valt vooral op in de leeftijd 3 tot 6 jaar. In fantasie en spel worden belangrijke sociale vaardigheden, zoals sociaal inzicht, empathie maar ook creativiteit en coping ontwikkeld. Denk hierbij aan het spelen of praten met een fantasie vriendje, een rollenspel (papa en mama spelen) of spelen met poppetjes.

Regelmatig krijg ik op mijn spreekuur ouders met vragen betreft angsten over hun jonge kind. Want een fantasie kan ook overslaan in een angst. Bang voor onweer, slapen, de wc … noem maar op. Hoe los je dat op? Is vraag die de vele ouders aan me nieuwsgierig stellen.

Kan jij je nog bedenken toen jij kind was? Vraag ik dan. Ouders denken dan meestal hard na. Ik help ze door te vragen: wist je nog toen je voor de eerste keer alleen in bed lag? Hoe enorm groot alles leek? Hoe stil alles in het donker was … Hoe je buiten soms een onverklaarbaar geluid hoorde. Hoe het gordijn in het donker soms toch best eng leek te zijn. Hoe angstig het alleen lopen naar het toilet kon zijn, op blote koude voeten.
Hoe nog zenuwachtiger de terugweg was.
Dat het toilet zo groot was, stel je voor je valt erin en dan?
Soms maakte de teddybeer in het donker een eng gezicht.

Wist je nog hoe dat voor jou voelde? Ouders reageren dan terug met hun herinneringen over fantasie en angsten.

Het is belangrijk om over de angst te praten en het serieus te nemen. Zo voelt het kind zich gehoord en gezien. Je kunt dus ook mee gaan in de fantasie van het kind. Monsters onder het bed? Je kunt een deodorant gebruiken en met papier ‘’antimonsterspray’’ erover heen wikkelen en vastmaken. Onweer? Je kunt er een mooi verhaaltje over vertellen en er samen naar kijken. Corona angst? Er zijn boeken over hoe de Corina’s op gezinsvakantie gaan: koko-noko.com/nl/blogs/adventure-kit/de-coronas-op-gezinsvakantie/

Door mee te gaan in de fantasie van het kind, kan je het kind geruststellen en leg je verbanden op het niveau van het kind. Gebruik maken van fantasie is een begrijpelijker taal voor het kind. Bang om naar de tandarts te gaan? Misschien kan een Spider-man poppetje mee gaan die het kind veiligheid kan bieden en beschermen. Pas wel op met bepaalde uitspraken. Als je je kind verteld dat je hoofd vol zit of het huis op z’n kop staat, kan de fantasie het letterlijk vertalen.

Fantasie is iets ongelofelijks moois wat belangrijk is om te blijven stimuleren. Bijvoorbeeld door verkleedkleding, bouwmateriaal, een spelletje (ken je nog het spel: ‘de vloer is van lava?) een speelgoedkeukentje, boekjes te lezen voor het slapen gaan en door samen met poppetjes spelen. Je leert veel van hoe het kind tegen aspecten van het leven aankijkt en daarnaast is het bevorderend voor de ouder-kind relatie.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik help en coach kinderen en jongeren aan een kansrijke toekomst. Dit doe ik door samen met hen op zoek te gaan naar hun talenten. Door hen hoop te geven en te werken aan veerkracht en zelfvertrouwen. Door de lach op hun gezicht weer terug te krijgen en er écht voor ze te zijn. Met humor, begrip en respect centraal.
web linkedin

Terug naar boven