Loslaten en vasthouden

Persoonlijk

We wisten dat het zou gaan komen: het moment waarop je meer gaat vragen van je ouders, dan zij je kunnen bieden.

Iedereen doet echt zijn stinkende best, maar we kunnen met elkaar niet voorkomen dat je ergens anders moet gaan wonen. Dat is een pijnlijk besluit, want wat hebben je ouders er hard aan getrokken om het tij te keren. Ga er maar aanstaan met een verstandelijke beperking, binnen een maatschappij die steeds meer vraagt. Begeleiding heeft telkens weer gekeken naar wat er wel kan, de focus leggen op wat niet lukt had niemand verder geholpen. Stutten en steunen waar nodig, overnemen waar geen leerbaarheid is en uitbouwen wat goed gaat, dat is lang de koers geweest. Hoe vaak heb ik anderen moeten overtuigen dat er echt nog mogelijkheden waren. Het zorgde vaak voor onbegrip vanuit de omgeving.

Is het nu dan allemaal voor niets geweest? Zeker niet, je bent nu 11 jaar oud en hebt thuis alles gekregen wat haalbaar was. Juist door de tijd te nemen, kan iedereen er nu achter staan dat je ergens anders zal gaan wonen. Door de tijd te nemen hebben we samen kunnen bekijken wat een goede plek zou zijn. Door de tijd te nemen heb je de kans gekregen om op jouw tempo te wennen aan die nieuwe plek. Iedereen voelt dat je ouders het moeilijk vinden, maar ze dragen uit dat je het fijn mag gaan hebben op je nieuwe plek. Hierdoor voel je de ruimte om het ook echt fijn te hebben: je mag vertellen thuis dat het leuk was, je mag laten zien dat je geniet van het onbezorgd kind kunnen en mogen zijn.

Door de samenwerking met elkaar aan te gaan, is er samen met je ouders een nieuwe school gekozen in de regio waar je zal gaan wonen, is het gelukt om te komen tot een bezoekplanning waar iedereen achter kan staan en heb je de luxe dat er door je verhuizing nog meer mensen zijn die jou belangrijk vinden.

Je mag gaan houden van iedereen, zingen voor iedereen, dansen met iedereen en vooral mag je gaan zijn en worden wie je wil zijn. Stiekem ben ik er best trots op dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen.

Een uithuisplaatsing zorgt altijd voor verdriet en pijn, maar als het dan moet, laat het dan op deze manier gaan.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik maak het verschil. Dat doe ik door mezelf te blijven en de aansluiting te zoeken bij de ander. Ik ben niet die professional volgens het boekje; uiteraard werk ik volgens vastgestelde richtlijnen, kaders en methodieken, maar daar gooi ik wel mijn eigen sausje overheen. Een sausje van humor, empathie, lef, creativiteit, oprechtheid en openheid.

web linkedin

Terug naar boven