In het hier en nu

PsychologieTools

Tijdens een aantal consulten logde ik me in op mijn Netflix account op werk. Ja, serieus. Netflix kijken tijdens werktijd! Als het mijn cliënt verder kan helpen, why not?

Regelmatig krijg ik de vraag van mijn cliënten hoe om te gaan met negatieve gedachten. Vooral als mijn cliënt door een moeilijke periode gaat, waarin negatieve gedachten en paniekaanvallen de overhand dreigen te nemen en zo ook het slapen moeilijk gaat.
Ik leer mijn cliënt dan dat het normaal is om negatieve gedachten te hebben. Iedereen heeft deze.
Het maakt ons mens. Ik focus me op hoe ik mijn cliënt tools kan aanleren hoe hij of zij hiermee om kan gaan. Het gaat er om hoe je met deze gedachten om kan gaan in plaats van ze weg te stoppen. Deze gedachten leren te accepteren.

Bij negatieve gedachten leg ik ademhalingsoefeningen uit. En speciaal voor negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten heb ik, in begrijpelijke taal, ook een formulier gemaakt. Afhankelijk van de hulpvraag geef ik na elk consult allerlei huiswerkopdrachten mee.
Maar… Ik merkte op dat formulieren invullen niet voor iedereen werkt. Dat snap ik wel. Als jongere hoefde je mij ook niet formulieren mee te geven in de vorm van een huiswerkopdracht. Ik had namelijk al genoeg huiswerk vanuit school (waar ik ook niet altijd even veel zin in had).

Regelmatig adviseer ik aan cliënten om Headspace: A Guide to Meditation, te bekijken. Geniale serie! Als ik het volgende consult vraag wat er is blijven hangen, krijg ik na lang nadenken regelmatig toch het antwoord: ‘Uhh… hoe je meer rust kan krijgen?’ of ‘Ik weet het niet zo goed meer.’

Dus dacht ik, klaar ermee. Mijn aanpak moet anders. Ik begon mezelf af te vragen: Als ik zelf weer een jongere was, wat zou dan voor mij werken? Zou het werken om huiswerkopdrachten mee te geven, of om deze met samen met iemand uit te voeren?

De meeste jongeren hebben toegang tot een Netflix account. Hallo 2021! We leven in een digitaal tijdperk. Waarin jongeren apps zoals Insta (Instagram), Tik Tok en ook Netflix zowat elke dag gebruiken. Hoog tijd om daar eens wat vaker gebruik van te maken.

Dus, in plaats van een huiswerkopdracht mee te geven met het advies om een aflevering te bekijken of een formulier in te vullen, log(de) ik zelf in op mijn Netflix account. Zo heb ik een aantal keer samen met een cliënt aflevering 1 van Headspace gezien. Waarin wordt uitgelegd wat (negatieve) gedachten zijn, hoe je meer rust kan krijgen en hoe je meer op je ademhaling kan letten. Om zo weer (meer) in het hier en nu te staan. Met alle chaos in de wereld, moeten we af en toe op de pauze knop drukken. Terug naar je lichaam en wat je voelt.
Elke aflevering begint met informatie en sluit af met een mindfulness oefening.
Ik moedig je aan om een aflevering te bekijken, want mindfulness doe je niet door erover te praten, maar door het echt te doen.

Hoe stiller je wordt, hoe meer je kan horen.

Aan een aantal cliënten vroeg ik wat ze ervan vonden, zo een Netflix aflevering samen te bekijken en samen een oefening te doen. “Leuk en ontspannend”, zei de één al gapend. De ander zei: “Ik begrijp nu wat je bedoelt, met gedachten alleen op te merken en ze vervolgens te laten gaan.”

Oh, by the way, Headspace app kan je ook op je mobiel downloaden.
Op Youtube hebben ze een kanaal waar je ook video’s van Headspace kan volgen.

En sinds kort is er ook: Headspace, a guide to sleep:

Mindfulness is voor jong en oud. In goede en slechte tijden.
Wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst op pauze gedrukt om je gedachten en je gevoel op te merken?

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik help en coach kinderen en jongeren aan een kansrijke toekomst. Dit doe ik door samen met hen op zoek te gaan naar hun talenten. Door hen hoop te geven en te werken aan veerkracht en zelfvertrouwen. Door de lach op hun gezicht weer terug te krijgen en er écht voor ze te zijn. Met humor, begrip en respect centraal.

web linkedin

Terug naar boven