Humor als arbeidsvoorwaarde

PersoonlijkTools

Ik ben iemand die humor gebruikt als een tool. In mijn benadering naar gezinsleden, naar collega’s en vooral ook naar mezelf als persoon. Wanneer de stelling is dat je als hulpverlener je eigen instrument bent, dan is humor voor mij het glansspoelmiddel dat alles net even meer laat glanzen, de kers op de taart, de krent in de pap, de kroon op mijn werk. Humor kent zeker ook zo zijn keerzijden, maar die leg ik in dit blog even naast me neer.

Waar gelachen wordt, wordt geleefd en mag je -als we het hebben over het werken binnen de jeugdbescherming- de persoon achter de jeugdzorgwerker zien. In het werken met gezinnen zorgt dit voor verbinding. Als ik ergens binnenkom breng ik ondanks de veelal zware gespreksonderwerpen ook vrolijkheid, gezelligheid en sfeer met me mee. Gezinsleden ervaren hierdoor dat er ook een mens binnenkomt, ik ben geen wandelende jeugdzorgrobot die bij elk gesprek dezelfde data produceert. Humor is één van de onderscheidende capaciteiten waarmee je een mens van een robot kunt onderscheiden, je legt hiermee namelijk je karakter bloot aan de ander.

Humor relativeert de dingen van het leven en je bent in staat om door humor een andere draai te geven aan je kijk op het leven. Het haalt de zwaarte van zorgen weg. Vaak voelen mensen zich gekend en gezien in de aandacht die humor hen geeft. Wanneer je ergens om kan lachen, heb je erover nagedacht en weet je je zorgen te reduceren tot iets waar aan te werken valt, het is minder groot geworden.

Humor is ook een hele goede manier om de olifant in de kamer aan te wijzen, het probleem dat overduidelijk aanwezig is, maar waar niemand het over wil hebben. Zodra de olifant is benoemd en behandeld, wordt hij kleiner en verdwijnt hij. Scheelt een hele hoop druk bij alle gesprekspartners kan ik je zeggen!

Vooral naar collega’s toe is humor voor mij erg belangrijk. Wanneer je samen kan lachen maak je de dingen niet te groot en neem je jezelf vooral niet al te serieus. Humor doorbreekt impasses, verheldert, verbindt en creëert creativiteit. Humor relativeert, het zorgt ervoor dat je draagkracht en draaglast in balans blijven. Eigenlijk zou mijn leidinggevende geen mensen mogen aannemen als nieuwe collega als ze geen humor hebben. Wanneer je werkt in een omgeving waarin mensen lachen, dan is de kans groot dat je hierdoor een stuk positiever in je werk staat. Het gevoel dat humor bij mensen opwekt, is volgens onderzoeken hetzelfde gevoel dat iemand krijgt wanneer hij beloond wordt.

Lachen om je eigen fouten is heerlijk, stomme fouten leveren namelijk de mooiste verhalen op. Het zorgt ervoor dat je niet de nadruk legt op wat er niet goed gegaan is, maar vooral kijkt naar wat een situatie -die niet verloopt zoals gepland- je kan brengen.

Omarm humor als je bondgenoot in het werken binnen de jeugdzorg en in je dagelijks leven, het zal je grootste inspiratie zijn om te komen tot veranderingen; mits je humor goed overwogen en respectvol is uiteraard.

Deel dit artikel:

Uitgelichte afbeelding

Ik maak het verschil. Dat doe ik door mezelf te blijven en de aansluiting te zoeken bij de ander. Ik ben niet die professional volgens het boekje; uiteraard werk ik volgens vastgestelde richtlijnen, kaders en methodieken, maar daar gooi ik wel mijn eigen sausje overheen. Een sausje van humor, empathie, lef, creativiteit, oprechtheid en openheid.
web linkedin

Terug naar boven