Katrien Persoon

Bij toeval ben ik twaalf jaar geleden de wereld van pleegzorg ingerold. Ik ondersteun pleegouders bij het ‘zo thuis mogelijk’ laten opgroeien van kinderen met een beperking, of met ouders met een beperking. Daarnaast ben ik screeningsfunctionaris; ik onderzoek of mensen voldoen aan de criteria voor pleegouderschap. Pleegzorg is vaak maatwerk, dus helemaal in mijn straatje. Wars van heilige huisjes en dingen doen ‘zoals het hoort’, zoek ik naar manieren waarop situaties het beste aansluiten bij wat het kind nodig heeft.

Expertise: Pleegzorg, jeugdzorg, beeldcommunicatie

Werkzaam als: Pleegzorgbegeleider en screeningsfunctionaris

linkedin

Enkele jaren geleden werden pleegouders geworven met de slogan ‘supergewone mensen gezocht’.  Ik heb intussen meer dan 120 pleeggezinnen bezocht in half Nederland. En ik kan je vertellen; ik heb geen enkel supergewoon mens ontmoet.

Pleegouders zijn verre van gewoon. Het is namelijk in onze cultuur niet ‘gewoon’ om een kind dat niet van biologische oorsprong bij ons hoort, in ons gezin op te nemen. De Nederlandse samenleving heeft een naar binnen gerichte cultuur. Wij zijn gericht op onszelf, het voldoen aan onze eigen behoeften, en we zoeken van interactie met mensen die op ons lijken. Pleegouder zijn, vraagt juist precies het tegenovergestelde van mensen.
Over de bijzondere kinderen in mijn caseload, hun ouders en hun pleegouders deel ik mijn verhalen. Zonder franje, maar met het mooiste rafelrandje dat er is.

Terug naar boven