Katrien Persoon

Bij toeval ben ik twaalf jaar geleden de wereld van pleegzorg ingerold. Ik ondersteun pleegouders bij het ‘zo thuis mogelijk’ laten opgroeien van kinderen met een beperking, of met ouders met een beperking. Daarnaast ben ik screeningsfunctionaris; ik onderzoek of mensen voldoen aan de criteria voor pleegouderschap. Pleegzorg is vaak maatwerk, dus helemaal in mijn straatje. Wars van heilige huisjes en dingen doen ‘zoals het hoort’, zoek ik naar manieren waarop situaties het beste aansluiten bij wat het kind nodig heeft.

Expertise: Pleegzorg, jeugdzorg, beeldcommunicatie

Werkzaam als: Pleegzorgbegeleider en screeningsfunctionaris

linkedin

Enkele jaren geleden werden pleegouders geworven met de slogan ‘supergewone mensen gezocht’.  Ik heb intussen meer dan 120 pleeggezinnen bezocht in half Nederland. En ik kan je vertellen; ik heb geen enkel supergewoon mens ontmoet.

Pleegouders zijn verre van gewoon. Het is namelijk in onze cultuur niet ‘gewoon’ om een kind dat niet van biologische oorsprong bij ons hoort, in ons gezin op te nemen. De Nederlandse samenleving heeft een naar binnen gerichte cultuur. Wij zijn gericht op onszelf, het voldoen aan onze eigen behoeften, en we zoeken van interactie met mensen die op ons lijken. Pleegouder zijn, vraagt juist precies het tegenovergestelde van mensen.
Over de bijzondere kinderen in mijn caseload, hun ouders en hun pleegouders deel ik mijn verhalen. Zonder franje, maar met het mooiste rafelrandje dat er is.

Laatste artikelen van Katrien

Psychologie

Encanto; van copingstrategie naar superpower

Sinds de Kerstvakantie hebben we hem in mijn gezin al vijf keer gekeken en schalt de soundtrack regelmatig door het huis; de nieuwste Disneyfilm Encanto. Een swingende en kleurrijke film met liedjes die je makkelijk meezingt. Maar ook in de vakantie blijkt mijn traumabril een hardnekkig accessoire, waardoor ik vooral een film zie die ons laat zien hoe (transgenerationeel) trauma werkt.

Katrien Persoon
ActueelOpvoeding

kinderlokdown

Omgaan met social media: Deze uitdaging is voor ons als pleegzorgbegeleiders en opvoedingsondersteuners ook ingewikkeld. Zelf zijn we veelal ook groot geworden met hooguit een joekel van een Nokia met antenne in ons rugzakje. Hoe moeten wij dan onze pleegkinderen en pleegouders leren navigeren in die verwarrende wereld?

Katrien Persoon

Terug naar boven